Recept na buchtu s tvarohem

Vítejte ve světě lahodných domácích buchet s tvarohem! Pokud milujete sladké pečivo a rádi experimentujete v kuchyni, jste na správném místě. Tato buchta je skvělou kombinací nadýchaného těsta a krémového tvarohového nádivky, která rozhodně potěší vaše chuťové buňky.

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • rumová esence podle chuti
  • rozinky podle chuti

Postup:

Nejprve si připravte tvarohovou nádivku. Smíchejte tvaroh s cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou, rumovou esencí a rozinkami. Dobře promíchejte a dejte stranou.

V míse si připravte těsto. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte máslo a začněte těsto hníst. Postupně přilévejte trochu vody, dokud nedostanete hladké a pružné těsto.

Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte na pomoučeném vále, a vložte do formy na pečení, kterou jste vyložili pečicím papírem. Těsto rozetřete do rovnoměrné vrstvy, a vytvořte tak spodní korpus buchty.

Na spodní korpus nanesete připravenou tvarohovou nádivku, kterou rovnoměrně rozetřete po celém povrchu. Druhou část těsta rozválejte na stejnou velikost jako první a přiklopte na tvarohovou nádivku. Okraje pečlivě spojte a případné přebytečné těsto odřízněte.

Buchtu dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 30-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a po vyzkoušení špejlí nezůstane na ní těsto.

Po upečení nechte buchtu trochu vychladnout a podávejte ji teplou nebo studenou, podle vlastní chuti. Dobrou chuť!

Varianty receptu:

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet různé varianty této buchty s tvarohem. Například místo rozinek můžete přidat nakrájené ovoce, jako jsou jahody, meruňky nebo švestky, pro ještě pestřejší chuťový zážitek.

Doporučené zdobení:

Pro vylepšení estetického dojmu buchty můžete na její vrchní část přidat posyp z moučkového cukru, který po upečení vytvoří krásnou křupavou krustu. Další možností je přelití buchty polevou z citronového nebo pomerančového cukru, což dodá dezertu osvěžující citrusovou chuť.

Často kladené otázky:

Otázka Odpověď
Mohu použít jiný typ tvarohu? Ano, můžete experimentovat s různými typy tvarohu, jako je například plnotučný, polotučný nebo nízkotučný tvaroh, podle vašich preferencí.
Je nutné použít rumovou esenci? Ne, pokud nejste fanouškem rumové příchuti, můžete rumovou esenci vynechat nebo nahradit jinou příchutí podle vašeho vkusu.
Dá se těsto připravit předem a uložit do lednice? Ano, těsto lze připravit dopředu a uložit do lednice na několik hodin nebo přes noc. Před pečením nechte těsto při pokojové teplotě asi 30 minut, aby změklo a bylo snáze zpracovatelné.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář