Recept na langoše s jogurtem

Langoše jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni, a právem! Křupavé, voňavé placky podávané s různými příchutěmi jsou ideálním jídlem pro rychlý oběd, večerní svačinu nebo dokonce jako pokrm na večírek. Kombinace langošů s jogurtem přináší skvělý kontrast mezi křupavostí a jemností, který jistě osloví vaše chuťové buňky.

Potřebné suroviny:

  • 500 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 300 ml teplé vody
  • Slunečnicový olej na smažení
  • Gyros koření (volitelně)
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • Mletý česnek (volitelně)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku, sůl a cukr. Poté přidáme sušené droždí a promícháme.

2. Postupně přilijeme teplou vodu a začneme hníst těsto. Mělo by být hladké a pružné. Pokud je příliš lepkavé, přidáme trochu mouky, pokud je příliš suché, přilijeme trochu vody.

3. Těsto necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou nebo potravinovou fólií, dokud zdvojnásobí svůj objem, což může trvat asi 1 hodinu.

4. Mezitím si připravíme jogurtovou omáčku. V míse smícháme řecký jogurt s mletým česnekem, solí, pepřem a podle chuti můžeme přidat i gyros koření pro pikantní chuť.

5. Když je těsto dostatečně vykynuté, rozdělíme ho na menší kousky a každý vyválíme na placku tloušťky asi 1 cm.

6. Ve velké pánvi rozpálíme olej a vložíme placky těsta. Smažíme je dozlatova z obou stran.

7. Hotové langoše vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírových ubrouscích, aby se zbavily nadbytečného oleje.

8. Podáváme je ještě teplé spolu s připravenou jogurtovou omáčkou. Langoše můžeme ještě posypat jemně nasekanou petrželkou nebo libovolnými bylinkami pro extra aroma.

Tipy a triky:

• Pokud chcete langoše udělat ještě křupavější, můžete do těsta přidat trochu piva.

• Můžete také vyzkoušet různé příchutě jogurtové omáčky, například s bylinkami nebo nakrájenými zeleninovými kousky.

• Langoše jsou nejlepší hned po smažení, ale pokud vám nějaké zbydou, můžete je ohřát v troubě až do chvíle, kdy znovu získají svou křupavost.

S touto skvělou kombinací langošů a jogurtu zaručeně oslníte své rodinné příslušníky i hosty na večírku. Připravte si tedy těsto, rozehřejte olej a pusťte se do vaření! Bon appetit!

Možnosti doplnění:

Existuje nespočet variant, jak langoše ještě oživit či upravit podle svého gusta. Jednou z možností je přidat do těsta na langoše nastrouhaný tvrdý sýr, jako je třeba eidam nebo parmazán, který jim dodá další chuťovou dimenzi.

Pro milovníky sladkého je zajímavou alternativou připravit langoše se sladkým náčiním. Stačí je po upečení posypat třtinovým cukrem a skořicí nebo je potřít třeba domácím ovocným pyré.

Pití k langošům:

Skvěle doplňuje chuť langošů třeba čerstvý citronový nebo limetkový nektar, který osvěží a zároveň zjemní jejich křupavost. Pro ty, kteří preferují alkoholické nápoje, je ideální volbou světlé pivo nebo dokonce studené bílé víno.

Nejčastěji kladené otázky:

Otázka Odpověď
Jak dlouho trvá kynutí těsta? Kynutí těsta trvá obvykle asi 1 hodinu, dokud těsto zdvojnásobí svůj objem.
Je nutné používat gyros koření do jogurtové omáčky? Ne, použití gyros koření je volitelné a lze ho vynechat nebo nahradit jinými kořenícími směsmi podle preference.
Dají se langoše připravit i bez použití oleje? Technicky ano, ale křupavost a chuť langošů se nejlépe rozvinou při smažení v oleji.

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář