Žitný chléb recept v troubě


Vítáme vás u našeho receptu na křupavý žitný chléb, který připravíme jednoduše a rychle v troubě. Tento chléb je ideální volbou pro ty, kteří milují bohatou chuť a vůni žita. Sledujte náš jedinečný recept a užijte si domácí pečení s minimem námahy.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu tohoto lahodného žitného chleba budete potřebovat následující ingredience:

  • 400 g žitné mouky
  • 100 g pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy:

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.

2. V míse smícháme žitnou mouku, pšeničnou mouku, sůl a cukr.

3. Do teplé vody přidáme sušené droždí a necháme jej působit asi 5 minut, dokud se nevytvoří pěna.

4. Poté přidáme olej do směsi s moukou a dobře promícháme.

5. Postupně přilijeme rozmíchané droždí a vodu do suchých ingrediencí a hněteme těsto, dokud není hladké a elastické.

6. Těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.

7. Připravené těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a formujeme do požadovaného tvaru chleba.

8. Chléb pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není zlatavě hnědý a vykřičený.

9. Hotový chléb necháme chvíli vychladnout, než ho nakrájíme a podáme.

Tipy a triky:

– Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do těsta přidat nasekané bylinky nebo semínka.

– Chléb je nejlepší konzumovat ještě teplý, s máslem či domácí marmeládou.

Sledujte náš jednoduchý recept a upečte si křupavý žitný chléb plný vůně a chuti. Vaše domácnost se určitě bude těšit na každý kousek tohoto lahodného pečiva.

Možné variace receptu:

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje mnoho možných variací tohoto receptu na žitný chléb. Zde jsou některé návrhy:

Variantní ingredience Návrh
Med Přidejte do těsta lžíci medu pro jemně sladkou chuť.
Ořechy Zkuste přidat do těsta hrubě nasekané ořechy pro křupavost a nutriční bohatství.
Špek Pro chuťovou bombu přidejte do těsta na kostičky nakrájený špek.

Proč je žitný chléb zdravý?

Žitný chléb je bohatý na vlákninu a má nižší glykemický index než bílý chléb, což pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Obsahuje také různé vitamíny a minerály, jako je železo, zinek a hořčík, které jsou pro tělo prospěšné.

Jak skladovat žitný chléb?

Nejlepší je skladovat žitný chléb ve vzduchotěsné nádobě nebo obalu na chléb. Můžete ho také zmrazit a později rozmrazit při pokojové teplotě, aby si zachoval čerstvost.

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář