Recept na nadýchané houskové knedlíky


Nadýchané houskové knedlíky jsou klasickým pokrmem české kuchyně, kterým se rádi necháme hýčkat. Jejich lehkost a vzdušnost je to, co je dělá neodolatelnými. Pokud se chystáte připravit tento lahodný pokrm doma, máme pro vás recept, který vám krok za krokem ukáže, jak na to.

Ingredience:

  • 500 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g másla

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek. Rozpusťte droždí v teplém mléce s cukrem a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte mouku a vytvořte důlek uprostřed. Do něj nalijte kvásek a přidejte rozšlehaná vejce, sůl a rozpuštěné máslo.

3. Vypracujte hladké těsto, které necháte v teple kynout alespoň hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.

4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vále, rozdělte ho na menší kousky a vytvarujte z nich knedlíky.

5. Knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 15–20 minut, dokud nevyplavou na povrch.

6. Hotové knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a podávejte podle vlastní chuti například s omáčkou, se škvarky nebo se zelím.

Tipy a triky:

– Pokud chcete, aby byly knedlíky ještě vzdušnější, můžete do těsta přidat špetku prášku do pečiva.

– Při formování knedlíků si pravidelně máčejte ruce do vody, aby se těsto lépe zpracovávalo a nelepilo.

– Jestliže máte rádi pestřejší chuť, můžete do těsta přidat i nasekanou petrželku nebo jiné bylinky podle vašeho gusta.

Varianty receptu na nadýchané houskové knedlíky

Existuje mnoho různých variant receptu na nadýchané houskové knedlíky, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí. Zde jsou některé z nich:

Variant Ingredience Postup
Knedlíky s uzeným masem Hrubá mouka, mléko, vejce, droždí, sůl, cukr, máslo, uzené maso Připravte těsto dle základního receptu. Do každého knedlíku vložte kousek uzeného masa a vařte jako obvykle.
Sladké knedlíky s ovocem Hrubá mouka, mléko, vejce, droždí, sůl, cukr, máslo, ovoce (např. švestky, meruňky) Připravte těsto dle základního receptu. Do každého knedlíku vložte kousek ovoce a vařte jako obvykle. Podávejte posypané cukrem a skořicí.
Knedlíky se špenátem Hrubá mouka, mléko, vejce, droždí, sůl, cukr, máslo, špenát Připravte těsto dle základního receptu. Do každého knedlíku vmíchejte nasekaný špenát a vařte jako obvykle.

Nejčastěji kladené otázky o houskových knedlících:

  • Jak docílit co nejvíce nadýchaných knedlíků?
  • Je možné použít jiný typ mouky než hrubou mouku?
  • Jak dlouho je nutné nechat těsto kynout?
  • Jak poznám, kdy jsou knedlíky hotové?

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář