Makovec recept kluci v akci

Chcete-li připravit ten nejlepší makovec, který kdy ochutnáte, nemusíte být profesionálním kuchařem. Stačí vám recept, který vám přinášíme dnes. S kluky v akci se pustíme do přípravy tohoto lahodného dezertu, který zaručeně okoření váš jídelníček. Makovec je tradiční český dezert, kterým můžete oslavit jakoukoli příležitost nebo si jednoduše dopřát sladkou lahůdku k odpolední kávě.

Ingredience

Před tím než se pustíme do samotné přípravy, je třeba zajistit všechny potřebné suroviny. Následující seznam vám pomůže připravit se na vaření makovce:

  • 250 g mletých makových semínek
  • 250 ml mléka
  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • Vanilkový extrakt podle chuti
  • Mandle na ozdobu

Příprava

Nyní, kdy máme všechny ingredience připravené, můžeme se pustit do samotné přípravy makovce. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na pečení.
  2. V míse smíchejte mletý mák s mlékem a nechte chvíli odpočinout.
  3. V další míse utřete máslo s cukrem do pěny.
  4. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nedostanete hladkou hmotu.
  5. Postupně přidávejte směs s makem a mlékem, střídavě s moukou s práškem do pečiva, a míchejte do hladkého těsta.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a posypte nasekanými mandlemi.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 40–45 minut, nebo dokud makovec nezíská zlatavou barvu.
  8. Nechte makovec chvíli vychladnout v misce, poté ho vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Podávání

Hotový makovec je možné podávat teplý i studený, podle vaší preference. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvou šlehačkou či ovocem. Je to skvělá sladká pochoutka, která jistě potěší všechny členy rodiny i hosty na vašich oslavách.

Varianty receptu

Kromě tradičního receptu na makovec existují i různé varianty, které můžete vyzkoušet a přizpůsobit svým chutím. Mezi oblíbené varianty patří:

  • Makový koláč s tvarohem – přidáním tvarohu do těsta získáte bohatší a krémovější konzistenci dezertu.
  • Makový zákusek se švestkami – přidání švestek do těsta přidá dezertu sladkou a šťavnatou chuť.
  • Makový dort s polevou – ozdobte makovec čokoládovou nebo citronovou polevou pro luxusní a lahodný dezert.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho vydrží makovec čerstvý? Makový dezert obvykle vydrží čerstvý a chutný až několik dní, pokud je správně uložen v uzavřené nádobě na chladném místě.
Dá se makovec zmrazit? Ano, makovec lze zmrazit. Stačí ho zabalit do plastové fólie nebo umístěte do vzduchotěsné nádoby a uložit do mrazáku. Při podávání nechte makovec rozmrazit při pokojové teplotě.
Je možné přidat do makovce ořechy? Ano, do těsta makovce můžete přidat ořechy podle vaší preference, například vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle, pro zajímavou texturu a chuťovou variaci.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář