Karbanátky z červené čočky recept

Vítejte u receptu na lahodné karbanátky z červené čočky! Tento jedinečný recept je plný chutí a živin, které vaše tělo miluje. Karbanátky z červené čočky jsou skvělou alternativou k tradičním masovým karbanátkům, nabízejí vynikající chuť a jsou plné zdravých bílkovin a vlákniny. Pokud hledáte způsob, jak přidat více rostlinných jídel do svého jídelníčku, pak je tento recept pro vás!

Potřebné suroviny:

  • 1 šálek červené čočky (namočené přes noc)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (utlučené)
  • 1 střední brambora (nastrouhaná)
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky (nasekané)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

1. Nejprve si připravte červenou čočku. Namočte ji do vody přes noc nebo minimálně na několik hodin, dokud nezměkne.

2. Po namočení čočku opláchněte pod tekoucí vodou a sceďte ji.

3. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte červenou čočku asi 15-20 minut, nebo dokud nezměkne. Poté ji slijte a nechte vychladnout.

4. Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájejte cibuli na drobné kousky, utlučte česnek a nastrouhejte bramboru a mrkev.

5. V misce smíchejte vařenou čočku, nakrájenou cibuli, utlučený česnek, nastrouhanou bramboru a mrkev, strouhanku, nasekanou petrželku, mletý kmín, mletou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nedostanete kompaktní hmotu.

6. Z hmoty vytvořte malé karbanátky. Pokud je směs příliš lepkavá, můžete přidat trochu strouhanky.

7. Rozpalte olej na pánvi a smažte karbanátky z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé.

8. Hotové karbanátky servírujte s oblíbenou omáčkou nebo jako součást sendviče s čerstvou zeleninou.

Tento recept je skvělý pro vegetariány i všechny, kdo chtějí přidat do svého jídelníčku více rostlinných jídel plných živin. Karbanátky z červené čočky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny, které podporují zdraví. Navíc jsou jednoduché na přípravu a mají úžasnou chuť, která potěší každého!

Možné variace a doporučení:

Karbanátky z červené čočky mohou být upraveny podle osobních preferencí a potřeb. Zde je několik nápadů na variace:

  • Přidejte do směsi další zeleninu, jako je například cuketa nebo paprika, pro bohatší chuť a texturu.
  • Experimentujte s různými kořeněními a bylinkami, jako je například oregano, tymián nebo kurkuma, pro zajímavé kombinace chutí.
  • Pokud preferujete pikantní jídla, přidejte do směsi trochu nasekaného jalapeño nebo červené papričky.

Je také možné tyto karbanátky podávat s různými omáčkami nebo dipy. Například česnekový dip, jogurtový dip nebo avokádová omáčka mohou být skvělým doplňkem k těmto karbanátkům.

Časté dotazy:

Dotaz Odpověď
Jak dlouho trvá příprava karbanátků? Příprava karbanátků z červené čočky obvykle trvá asi 30-40 minut včetně vaření čočky a smažení karbanátků.
Je možné použít jiný typ čočky? Ano, i když tento recept je specifický pro červenou čočku, je možné experimentovat s jinými druhy čočky, jako je zelená nebo hnědá čočka.
Jak dlouho se uchovají hotové karbanátky? Hotové karbanátky lze skladovat v lednici až 3-4 dny. Před podáváním je doporučeno je zahřát v mikrovlnné troubě nebo na pánvi.

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář