co z vařených brambor ve slupce


Máme-li doma vařené brambory ve slupce, existuje celá řada skvělých způsobů, jak je využít. Tyto brambory jsou plné chuti a vlákniny, a proto je škoda nechat je jen tak ležet v lednici. Podívejme se na několik zajímavých a chutných receptů, jak využít vařené brambory ve slupce.

Jednoduchý bramborový salát

Jedním z nejrychlejších a nejpopulárnějších způsobů, jak využít vařené brambory ve slupce, je připravit z nich lahodný bramborový salát. Stačí nakrájet brambory na menší kousky, přidat nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené okurky, cibuli, kysanou smetanu, sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promíchat a můžete podávat. Tento salát je skvělý jako příloha k masu nebo jako samostatné jídlo.

Bramborové placky

Další skvělou možností jsou bramborové placky. Stačí rozmixovat vařené brambory ve slupce spolu s vejci, moukou, strouhaným sýrem, petrželkou a česnekem. Tuto směs pak vypracujeme do placků a osmažíme na pánvi do zlatova. Bramborové placky jsou skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři.

Křupavý bramborový závin

Pro něco trochu originálnějšího můžeme využít vařené brambory ve slupce na křupavý bramborový závin. Na tento recept budeme potřebovat tenké plátky brambor, které následně posypeme směsí strouhaného sýra, petrželky, česneku a soli. Plátky pak srolujeme do závinu a pečeme v troubě, dokud nebudou křupavé a zlatavé. Tento závin je skvělou alternativou k tradičním bramborovým pokrmům.

Bramborová polévka s krutony

Pro milovníky polévek je skvělou volbou bramborová polévka s krutony. Do vývaru přidáme vařené brambory ve slupce, cibuli, mrkev, petržel a koření dle chuti. Vše vaříme do měkka, rozmixujeme do hladkého krému a podáváme s křupavými krutony. Tato polévka je výborně sycená a lahodná.

Bramborové náklady

Pro odvážné kuchaře můžeme využít vařené brambory ve slupce na přípravu bramborových nákladů. Stačí nakrájet brambory na tenké plátky, které pak plníme směsí na náklady – může to být například nastrouhaný sýr, kysaná smetana, slanina nebo houby. Plátky pak srolujeme a pečeme v troubě do zlatova. Tato chuťová bomba určitě potěší vaše chuťové buňky.

Bramborový dort

A co takhle bramborový dort? Ano, vařené brambory ve slupce můžeme využít i na přípravu sladkého dezertu. Stačí je rozmixovat spolu s cukrem, vejci, máslem a moukou a péct jako klasický dort. Tento bramborový dezert bude překvapením pro vaše hosty a jistě si ho zamilují.

Závěr

Jak vidíte, možností, jak využít vařené brambory ve slupce, je mnoho. Stačí trochu kreativity a chuť experimentovat. Ať už se rozhodnete pro bramborový salát, placky, závin nebo něco úplně nového, vařené brambory ve slupce mohou být skvělou základnou pro chutné a zdravé pokrmy. Tak neváhejte a pusťte se do vaření s těmito výbornými brambory!

Nejčastěji kladené otázky

Po přečtení receptů a nápadů na využití vařených brambor ve slupce se vám možná vybavily některé otázky. Zde najdete odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se této chutné suroviny.

Otázka Odpověď
Je nutné mít brambory ve slupce? Pro tyto recepty není nezbytné mít brambory ve slupce, ale pokud je máte, přidávají do pokrmů chutnou vlákninu a chuť.
Mohu použít jiné koření než sůl a pepř? Ano, můžete použít vaše oblíbené koření dle chuti. Například můžete přidat koriandr, papriku nebo bylinky.
Jak dlouho je potřeba péct bramborový závin? Obvykle se peče bramborový závin asi 25-30 minut, nebo dokud není zlatavý a křupavý.
Co dělat, když nemám kysanou smetanu? Místo kysané smetany můžete použít řecký jogurt nebo tvaroh pro jemnou kyselou chuť.

Další inspirace s bramborami

Kromě receptů uvedených výše existuje mnoho dalších způsobů, jak využít vařené brambory ve slupce. Zde jsou další nápady, které můžete vyzkoušet:

  • Bramborový guláš s paprikou a rajčaty
  • Bramborový chléb s olivami a rozmarýnem
  • Bramborový salát s tuňákem a fazolkami

Jak vidíte, brambory ve slupce jsou skvělou surovinou pro mnoho různých pokrmů. Buďte kreativní a zkuste něco nového s tímto univerzálním ingrediencím.

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář