Jak využít zbylé vařené brambory

Vařené brambory jsou jedním z těch pokrmů, které často připravujeme v nadbytečném množství. Může se stát, že nám po nějaké oslavě, večeři nebo jednoduše jen při vaření pro více osob zbyde několik brambor. Co s nimi však udělat, aby nekončily v koši? Existuje řada kreativních způsobů, jak využít zbylé vařené brambory a připravit z nich chutné pokrmy.

Vařené brambory na kastrolu

Jednou z nejjednodušších a nejrychlejších možností je připravit si zbylé vařené brambory na kastrolu. Stačí je nastrouhat na jemno a smíchat s máslem, sýrem a bylinkami dle chuti. Tuto směs pak můžete zahřát na pánvi a podávat jako přílohu k masu nebo zelenině. Tato rychlá a chutná varianta je vhodná i pro nečekané návštěvy.

Bramborové placky

Bramborové placky jsou další skvělou možností, jak využít zbylé vařené brambory. Stačí brambory rozmačkat vidličkou, přidat strouhanku, vejce, sůl, pepř a libovolné koření podle chuti (například česnek nebo petržel). Směs poté formujte do placků a smažte na pánvi dozlatova. Podávejte s kyselou smetanou nebo jemnou omáčkou.

Bramborový salát

Bramborový salát je oblíbenou pochoutkou na mnoha oslavách a grilováních. Zbylé vařené brambory můžete nakrájet na kostičky a smíchat s nakrájeným celerem, cibulí, kysanou smetanou a majonézou. Dochutíte ho solí, pepřem a čerstvým koprem nebo pažitkou. Tento salát je skvělým doplňkem k uzeninám či grilovanému masu.

Bramborová polévka

Pokud preferujete teplé pokrmy, můžete zbylé vařené brambory využít na přípravu lahodné bramborové polévky. Brambory nakrájejte na menší kousky a uvařte je spolu s cibulí, česnekem a zeleninou podle vlastního výběru (například mrkví nebo pórkem). Po uvaření vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Podávejte s křupavým chlebem nebo krutony.

Bramborový dort

Možná vás překvapí, ale zbylé vařené brambory můžete využít i na přípravu sladkého dezertu. Stačí je rozmixovat spolu s cukrem, kakao a vajíčky a péct v troubě. Výsledkem bude šťavnatý a originální bramborový dort, který můžete podávat se šlehačkou nebo ovocem.

Bramborové noky

Pokud máte rádi italskou kuchyni, můžete si zbylé vařené brambory připravit i na bramborové noky. Brambory rozmačkejte vidličkou nebo protlačte přes sítko a smíchejte s moukou, vejcem a sůlí. Získanou hmotu vyválejte na vál a nakrájejte na menší kousky. Tyto kousky vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevynplavou na povrch. Poté je sceďte a podávejte s oblíbenou omáčkou.

Bramborové karbanátky

Bramborové karbanátky jsou další skvělou variantou, jak využít zbylé vařené brambory. Brambory rozmačkejte vidličkou, přidejte strouhanku, vejce, nakrájenou cibuli a koření dle chuti. Směs formujte do karbanátků a osmažte na pánvi dozlatova. Podávejte s tatarskou omáčkou a čerstvou zeleninou.

Bramborová pomazánka

Na závěr můžeme zmínit ještě bramborovou pomazánku, která je ideální jako chutný a sýtý základ na chleba nebo toust. Zbylé vařené brambory rozmixujte spolu s máslem, sýrem, česnekem a bylinkami dle chuti. Tuto pomazánku můžete dále dochutit solí, pepřem nebo ostrou paprikou podle svých preferencí.

Recepty s čerstvými bylinkami

Čerstvé bylinky jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů, ať už se jedná o saláty, omáčky nebo pečivo. Můžete je však využít i při přípravě jídel s vařenými bramborami. Rozmělněte vařené brambory a přidejte nastrouhané čerstvé bylinky podle vašeho výběru, například petržel, pažitku, bazalku nebo oregano. Tato kombinace dodá jídlu svěžest a lahodnou chuť.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jaké bylinky se hodí k vařeným bramborám? K vařeným bramborám se hodí různé druhy bylinek, jako je petržel, pažitka, tymián, rozmarýn nebo oregano. Záleží na osobních preferencích a představě o chuti jídla.
Mohu použít sušené bylinky místo čerstvých? Ano, můžete použít i sušené bylinky, ale pamatujte, že sušené bylinky mají intenzivnější chuť, takže byste měli použít menší množství než při použití čerstvých bylinek.
Je možné použít více druhů bylinek najednou? Ano, můžete kombinovat různé druhy bylinek podle své preference. Experimentujte s různými kombinacemi, abyste dosáhli nejlepšího chuťového výsledku.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář