Recept na těsto na pizzu


Dobrá pizza začíná u svého základu – těsta. Není nic lepšího než domácí těsto, které přináší tu nejlepší chuť a konzistenci. Pokud se chystáte připravit si vlastní pizzu, nechte mě sdílet s vámi náš osvědčený recept na těsto na pizzu.

Potřebné suroviny:

Pro přípravu těsta na pizzu budete potřebovat následující suroviny:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 mililitrů teplé vody

Postup:

1. Nejprve si připravte droždí. Rozpusťte ho v teplé vodě společně s cukrem a nechte stát asi 5 minut, dokud se nezačne pěnit.

2. Do mísy prosijte mouku a přidejte soli. Promíchejte.

3. Přidejte olivový olej do vody s rozpuštěným droždím a cukrem. Následně postupně přilijte tekuté složky k mouce a začněte hníst těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.

4. Jakmile máte těsto na pizzu vyhnětené, přikryjte jej utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí objem.

5. Po vykynutí těsta jej rozválejte na pomoučeném povrchu do požadované tloušťky a velikosti pro vaši pizzu.

6. Nyní můžete na těsto přidat oblíbené ingredience a péct v předehřáté troubě na 220°C asi 10-15 minut, nebo dokud není pizza zlatavě hnědá.

Tímto jednoduchým postupem získáte perfektní těsto na pizzu, které udělá z vaší domácí pizzy skutečné italské lahůdky.

Další variace těsta:

Pokud chcete vyzkoušet něco jiného než klasické těsto na pizzu, můžete zvážit některé z následujících variant:

  • Těsto s přídavkem bylinek – přidejte do těsta nasekané čerstvé bylinky jako bazalku, oregano nebo tymián pro extra aroma.
  • Těsto s rajčaty – do těsta můžete přidat i rajčatový protlak nebo sušená rajčata, která dodají těstu pikantní chuť.
  • Těsto s olivami – pokud máte rádi olivy, můžete je nasekat a přidat do těsta pro bohatší chuť.

Nejčastěji kladené otázky:

Otázka Odpověď
Jak dlouho trvá kynutí těsta? Kynutí trvá přibližně 1 hodinu na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
Mohu použít čerstvé droždí namísto sušeného? Ano, můžete použít čerstvé droždí. Použijte 25 gramů čerstvého droždí namísto 1 lžičky sušeného.
Jakou teplotu má mít trouba pro pečení pizzy? Předehřejte troubu na 220°C pro optimální výsledky.

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář