Pražma královská recept v troubě

Úvodní stránka našeho článku se věnuje receptu na tradiční pokrm, kterým je pražma královská připravená v troubě. Tento pokrm je oblíbenou součástí české kuchyně a jeho příprava je relativně jednoduchá, což jej činí populární volbou pro různé příležitosti.

Ingredience

Pro přípravu pražmy královské v troubě budeme potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Připravení pražmy královské v troubě je snadné, pokud dodržíme následující kroky:

  1. Nejprve si připravíme všechny ingredience.
  2. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme podle chuti.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
  4. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli do zlatova.
  5. Přidáme nakrájený česnek a necháme chvíli spolu opékat.
  6. Přidáme nakrájené kousky masa a restujeme dozlatova.
  7. Přidáme hladkou mouku a promícháme, aby se všechny suroviny spojily.
  8. Pomalu přilijeme hovězí vývar a smetanu ke šlehání a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Do omáčky přidáme mletou papriku a promícháme.
  10. Pokrm přesuneme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud není maso měkké a omáčka zahuštěná.
  11. Hotovou pražmu královskou podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Tipy a triky

Pro ještě bohatší chuť můžeme přidat do omáčky nať jemně nasekaného petrželového lístku nebo přidat k masu nakrájené žampiony.

Závěr

Pražma královská připravená v troubě je lahodným pokrmem, který si zamilují všichni milovníci české kuchyně. Jednoduchá příprava a bohatá chuť činí z tohoto receptu skvělou volbu pro rodinné i společenské události.

Varianty receptu

Kromě tradičního receptu na pražmu královskou v troubě existují i jiné varianty, které mohou obohatit chuťové zážitky vašich jídel. Mezi oblíbené varianty patří:

  • Pražma královská se zeleninou: Přidejte do receptu různou zeleninu, jako jsou mrkev, celer nebo paprika, pro ještě bohatší a vyváženější chuť.
  • Pražma královská se smetanovou omáčkou: Místo hovězího vývaru použijte více smetany ke šlehání, abyste vytvořili krémovější a hutnější omáčku.
  • Pražma královská s houbami: Přidejte do omáčky nakrájené žampiony nebo jiné druhy hub pro zajímavou texturu a bohatší chuť.

Další použití hovězího masa

Hovězí maso lze využít i k přípravě mnoha dalších lahodných jídel. Zde jsou některé inspirace, jak využít tuto surovinu:

Jídlo Popis
Boeuf bourguignon Tradiční francouzské jídlo s hovězím masem, vařené v červeném víně s kořenovou zeleninou.
Hovězí guláš Klasické české jídlo s hovězím masem, vařené s paprikou, cibulí a dalšími kořeními.
Steaky Hovězí steaky jsou oblíbeným jídlem pro milovníky masa, podávané s různými omáčkami a přílohami.

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář