Recept na halušky se zelím


Halušky se zelím jsou klasickým pokrmem, který si získal srdce mnoha lidí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Tato lahodná a sycená jídlo je oblíbené nejen v české, ale i v slovenské kuchyni. Pokud se chystáte vařit halušky se zelím doma, nebojte se, není to tak složité, jak by se mohlo zdát na první pohled. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a výsledek vás rozhodně potěší.

Potřebné suroviny:

  • Kysané zelí – 500 g
  • Klusáčkové halušky – 400 g
  • Cibule – 1 velká
  • Slanina – 100 g
  • Sůl – podle chuti
  • Kmín – podle chuti
  • Tymián – podle chuti
  • Česnek – 2 stroužky
  • Olej – 2 lžíce
  • Hladká mouka – 2 lžíce
  • Voda – podle potřeby

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme všechny suroviny potřebné k vaření halušek se zelím. Důležité je mít všechny ingredience po ruce, abyste mohli plynule pokračovat v procesu vaření.

1. Nejprve si nakrájíme cibuli a slaninu na drobné kousky. Cibuli osmahneme na oleji ve velké pánvi, dokud nezezlátne.

2. Poté přidáme nakrájenou slaninu a orestujeme dozlatova společně s cibulí.

3. Když je slanina hezky křupavá, přidáme k ní kysané zelí. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut na mírném ohni. Během dusení můžeme přidat trochu vody, aby zelí nebylo příliš suché.

4. Mezitím si připravíme klusáčkové halušky. Ty můžete zakoupit hotové nebo si je připravit doma podle receptu na těsto.

5. Jakmile jsou halušky uvařené, přidáme je ke zelí a promícháme.

6. Dochutíme solí, kmínem a tymiánem podle chuti. Přidáme prolisovaný česnek a necháme vše ještě chvíli provařit, aby se všechny chutě pěkně propojily.

7. Hotové halušky se zelím podáváme horké, ideálně s trochou kysaného smetany na zjemnění chuti.

Doporučení:

Tento recept na halušky se zelím je skvělou volbou pro oběd či večeři, která zasytí a zahřeje v chladných dnech. Můžete ho podávat samostatně nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Pokud máte rádi křupavou slaninu, můžete ji na poslední chvíli přidat do hotového jídla jako poslední ozdobu. Přejeme vám dobrou chuť!

Alternativní suroviny:

Pokud nemáte k dispozici některé z uvedených surovin, můžete experimentovat s alternativami. Namísto kysaného zelí můžete vyzkoušet čerstvé zelí nakrájené na proužky nebo květákové rýži pro lehčí verzi tohoto pokrmu. Klusáčkové halušky lze nahradit třeba bramborovými haluškami nebo gnocchi, které dodají jídlu zajímavou texturu.

Jak správně uvařit klusáčkové halušky?

Klusáčkové halušky jsou klasickou slovenskou pochoutkou, která vyžaduje trochu zručnosti při vaření. Pokud se rozhodnete je připravit doma, nezapomeňte na správnou konzistenci těsta. Ideální je mírně lepkavé a hladké těsto, které se dobře zpracovává. Pokud se vám zdá těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Naopak, pokud je příliš lepkavé, přisypejte trochu mouky.

Surovina Množství
Brambor 500 g
Hladká mouka cca 200 g
Sůl podle chuti
Voda na vaření

Nejčastěji kladené otázky:

  • Je možné použít jiné druhy zelí?
  • Co dělat, když se mi těsto na halušky lepí k rukám?
  • Jak dlouho se klusáčkové halušky vaří?

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář