Vařené brambory jsou jedním z těch pokrmů, které často připravujeme v nadbytečném množství. Může se stát, že nám po nějaké oslavě, večeři nebo jednoduše jen při vaření pro více osob zbyde několik brambor. Co s nimi však udělat, aby nekončily v koši? Existuje řada kreativních způsobů, jak využít zbylé vařené brambory a připravit z nich chutné pokrmy.
Vařené brambory na kastrolu
Jednou z nejjednodušších a nejrychlejších možností je připravit si zbylé vařené brambory na kastrolu. Stačí je nastrouhat na jemno a smíchat s máslem, sýrem a bylinkami dle chuti. Tuto směs pak můžete zahřát na pánvi a podávat jako přílohu k masu nebo zelenině. Tato rychlá a chutná varianta je vhodná i pro nečekané návštěvy.
Bramborové placky
Bramborové placky jsou další skvělou možností, jak využít zbylé vařené brambory. Stačí brambory rozmačkat vidličkou, přidat strouhanku, vejce, sůl, pepř a libovolné koření podle chuti (například česnek nebo petržel). Směs poté formujte do placků a smažte na pánvi dozlatova. Podávejte s kyselou smetanou nebo jemnou omáčkou.
Bramborový salát
Bramborový salát je oblíbenou pochoutkou na mnoha oslavách a grilováních. Zbylé vařené brambory můžete nakrájet na kostičky a smíchat s nakrájeným celerem, cibulí, kysanou smetanou a majonézou. Dochutíte ho solí, pepřem a čerstvým koprem nebo pažitkou. Tento salát je skvělým doplňkem k uzeninám či grilovanému masu.
Bramborová polévka
Pokud preferujete teplé pokrmy, můžete zbylé vařené brambory využít na přípravu lahodné bramborové polévky. Brambory nakrájejte na menší kousky a uvařte je spolu s cibulí, česnekem a zeleninou podle vlastního výběru (například mrkví nebo pórkem). Po uvaření vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Podávejte s křupavým chlebem nebo krutony.
Bramborový dort
Možná vás překvapí, ale zbylé vařené brambory můžete využít i na přípravu sladkého dezertu. Stačí je rozmixovat spolu s cukrem, kakao a vajíčky a péct v troubě. Výsledkem bude šťavnatý a originální bramborový dort, který můžete podávat se šlehačkou nebo ovocem.
Bramborové noky
Pokud máte rádi italskou kuchyni, můžete si zbylé vařené brambory připravit i na bramborové noky. Brambory rozmačkejte vidličkou nebo protlačte přes sítko a smíchejte s moukou, vejcem a sůlí. Získanou hmotu vyválejte na vál a nakrájejte na menší kousky. Tyto kousky vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevynplavou na povrch. Poté je sceďte a podávejte s oblíbenou omáčkou.
Bramborové karbanátky
Bramborové karbanátky jsou další skvělou variantou, jak využít zbylé vařené brambory. Brambory rozmačkejte vidličkou, přidejte strouhanku, vejce, nakrájenou cibuli a koření dle chuti. Směs formujte do karbanátků a osmažte na pánvi dozlatova. Podávejte s tatarskou omáčkou a čerstvou zeleninou.
Bramborová pomazánka
Na závěr můžeme zmínit ještě bramborovou pomazánku, která je ideální jako chutný a sýtý základ na chleba nebo toust. Zbylé vařené brambory rozmixujte spolu s máslem, sýrem, česnekem a bylinkami dle chuti. Tuto pomazánku můžete dále dochutit solí, pepřem nebo ostrou paprikou podle svých preferencí.
Recepty s čerstvými bylinkami
Čerstvé bylinky jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů, ať už se jedná o saláty, omáčky nebo pečivo. Můžete je však využít i při přípravě jídel s vařenými bramborami. Rozmělněte vařené brambory a přidejte nastrouhané čerstvé bylinky podle vašeho výběru, například petržel, pažitku, bazalku nebo oregano. Tato kombinace dodá jídlu svěžest a lahodnou chuť.
Nejčastěji kladené otázky
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jaké bylinky se hodí k vařeným bramborám? | K vařeným bramborám se hodí různé druhy bylinek, jako je petržel, pažitka, tymián, rozmarýn nebo oregano. Záleží na osobních preferencích a představě o chuti jídla. |
Mohu použít sušené bylinky místo čerstvých? | Ano, můžete použít i sušené bylinky, ale pamatujte, že sušené bylinky mají intenzivnější chuť, takže byste měli použít menší množství než při použití čerstvých bylinek. |
Je možné použít více druhů bylinek najednou? | Ano, můžete kombinovat různé druhy bylinek podle své preference. Experimentujte s různými kombinacemi, abyste dosáhli nejlepšího chuťového výsledku. |
Viz také: