Houbová omáčka recept se smetanou

Houbová omáčka s přídavkem smetany je lahodná pochoutka, která dokáže zpestřit mnoho pokrmů. Její bohatá chuť a krémová konzistence ji činí oblíbenou volbou pro různé druhy masových, těstovinových či zeleninových jídel. Zde vám přinášíme jednoduchý recept na houbovou omáčku se smetanou, kterým si ji můžete připravit i doma.

Potřebné suroviny:

Pro přípravu této lahodné omáčky budete potřebovat následující suroviny:

  • 200 g čerstvých hub (například žampionů)
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olivový olej
  • Čerstvou petrželku na ozdobení

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte ingredience. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte máslo. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.

3. Poté přidejte nakrájené houby a opékejte je, dokud neztmavnou a nezmenší se jim objem. Při smažení občas promíchejte, aby se houby nelepily.

4. Jakmile jsou houby hotové, přidejte hladkou mouku a důkladně ji promíchejte s houbami. Smažte ještě asi 2 minuty, aby mouka ztratila syrovou chuť.

5. Postupně přilijte vývar za stálého míchání, aby se omáčka nezhrudkovala. Vařte omáčku asi 5 minut, dokud nezhoustne.

6. Poté přilijte smetanu a důkladně omáčku promíchejte. Vařte ještě dalších 2-3 minuty, dokud omáčka nepřejde do krémové konzistence.

7. Omáčku ochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta.

8. Hotovou omáčku můžete podávat k vašim oblíbeným pokrmům, jako jsou například masové rizoto, grilované kuřecí prsíčka nebo těstoviny.

Tipy:

– Pokud máte rádi pikantnější omáčku, můžete do ní přidat trochu chilli papričky nebo koření podle své preference.

– Pro větší intenzitu chuti můžete omáčku dochutit trochou bílého vína nebo kapkou citronové šťávy.

– Při podávání můžete omáčku ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou, která dodá jídlu čerstvou a svěží chuť.

Takto připravená houbová omáčka se smetanou je skvělou volbou pro každého milovníka dobrého jídla. Její bohatá chuť a krémová konzistence osloví i ty nejnáročnější gurmány. Vyzkoušejte tento recept doma a překvapte své blízké neodolatelnou houbovou omáčkou!

Varianty receptu:

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete do houbové omáčky přidat další ingredience či upravit recept podle svého gusta. Zde jsou některé varianty, které můžete zvážit:

Variant Popis
Směs hub Místo jednoho druhu hub můžete použít směs různých druhů hub, jako jsou například žampiony, bedly nebo sušené houby namočené ve vodě.
Veganská verze Pro veganskou variantu receptu můžete použít rostlinnou smetanu a rostlinné máslo. Omáčku můžete také ochutit kořením a bylinkami.
Šlehačka s nízkým obsahem tuku Pro variantu s nižším obsahem tuku můžete použít smetanu s nižším obsahem tuku nebo ji zcela vynechat a použít jen vývar pro zahuštění omáčky.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží omáčka ve skladu?
    Uchovávejte omáčku v uzavřené nádobě v lednici a měla by vydržet 2-3 dny. Před podáváním ohřejte a důkladně promíchejte.
  • Mohu použít jiné druhy hub?
    Ano, recept lze upravit podle vašich preferencí a použít i jiné druhy hub dle dostupnosti a vaší chuti.
  • Je možné omáčku zmrazit?
    Ano, houbovou omáčku lze zmrazit. Doporučuje se ji umístit do mrazničky ve vhodné nádobě a spotřebovat do 2-3 měsíců.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář