Zelňačka z kysaného zelí recept

Zelňačka z kysaného zelí je jedním z těch tradičních českých jídel, které dokáží zahřát tělo i duši, zvláště v chladných zimních dnech. Tato chutná polévka je plná lahodných kyselých tónů z kysaného zelí, doplněných o bohatou paletu dalších ingrediencí, které vytvářejí neodolatelnou chuťovou kombinaci. Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, určitě si tento recept oblíbíte.

Příprava

Pro přípravu zelňačky z kysaného zelí budete potřebovat následující suroviny:

  • kysané zelí (asi 500g)
  • brambory (3-4 ks)
  • ředkvičky (5-6 ks)
  • mrkev (2 ks)
  • petržel (1 kus)
  • cibule (1 velká)
  • česnek (2 stroužky)
  • čerstvý bobkový list
  • kopr (na dochucení)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • žampiony (volitelně)
  • kmín (na dochucení)
  • čerstvá smetana (na podávání)

Postup

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky, ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka, petržel nasekejte na jemné kousky, cibuli a česnek nakrájejte na drobno.

2. Na pánvi si rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a restujte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut.

3. Mezitím si připravte hrnec a do něj dejte nakysané zelí. Přilijte vodu tak, aby zelí bylo ponořené, a přidejte bobkový list. Povarte zelí asi 10 minut.

4. Poté přidejte nakrájenou mrkev, petržel a ředkvičky. Pokračujte v vaření dalších 10 minut, nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké.

5. V poslední fázi přidejte do polévky nakrájené žampiony (pokud je používáte), kmín, sůl, pepř a kopr na dochucení. Vařte ještě asi 5 minut.

Servírování

Zelňačku z kysaného zelí podávejte teplou, ideálně s lžící čerstvé smetany na povrchu. Tento kontrast mezi teplou polévkou a studenou smetanou dodá polévce nezaměnitelnou chuť a texturu. Podávejte s chlebem nebo houskou a máte připraveno chutné a zdravé jídlo, které potěší všechny vaše chuťové buňky.

Závěr

Zelňačka z kysaného zelí je nejen lahodná, ale i velmi zdravá polévka, která se snadno připravuje a má skvělou chuťovou harmonii. S touto recepturou si můžete vychutnat tradiční českou kuchyni doma v pohodlí vaší kuchyně. Nebojte se experimentovat s různými přídavky a dochucovadly podle vaší chuti. Doufáme, že si tuto pochoutku užijete stejně jako my!

Alternativní ingredience a variace

Kromě tradičních surovin lze do zelňačky přidat i další ingredience, které mohou obohatit chuťový zážitek. Například můžete do polévky přidat na kostičky nakrájené kuřecí maso pro větší sytost, nebo kousek uzeného masa pro intenzivnější chuť. Pokud preferujete vegetariánskou variantu, můžete místo masa přidat do polévky více zeleniny jako například papriku nebo cuketu.

Čerstvé bylinky pro výraznější chuť

Pokud máte rádi aromatické chuťové podtóny, můžete do zelňačky přidat čerstvé bylinky. Například petržel, koriandr nebo tymián dodají polévce svěží chuť a vůni. Stačí je nasekat a přidat do polévky krátce před koncem vaření, aby se zachovaly jejich aromatické látky.

Ingredience Množství
Kuřecí maso 200 g
Uzené maso 100 g
Paprika 1 kus
Cuketa 1 kus

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář