Vepřové maso recept v troubě

Vepřové maso pečené v troubě je jedním z těch klasických jídel, která nikdy neomrzí. Jeho příprava je relativně snadná a výsledek je vždy skvělý. Pokud hledáte recept na dokonalé vepřové maso pečené v troubě, jste na správném místě. Následující recept vám ukáže, jak připravit lahodné a šťavnaté vepřové maso, které si zamiluje celá rodina.

Ingredience:

Zde jsou ingredience, které budete potřebovat pro přípravu vepřového masa v troubě:

  • 600 g vepřového masa (nejlépe vepřové krkovice nebo plece)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička koření dle chuti (např. rozmarýn, tymián, majoránka)
  • 1/2 šálku vývaru (nebo vody)

Postup:

Nyní se podíváme na postup, jak připravit vepřové maso v troubě:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
  2. Vezměte si vepřové maso a jemně ho osolte a opepřete z obou stran.
  3. Rozehřejte olivový olej na pánvi a osmahněte na něm stroužky česneku a plátky cibule, dokud nezačnou lehce hnědnout.
  4. Do rozpálené pánve položte vepřové maso a osmažte ho z obou stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
  5. Přeneste maso do pekáče a posypte ho vybranými kořenícími bylinkami.
  6. Zalijte vepřové maso vývarem nebo vodou.
  7. Přikryjte pekáč a dejte ho péct do předehřáté trouby na 1-1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
  8. Občas maso během pečení podlévejte vývarem, aby zůstalo šťavnaté.

Podávání:

Po upečení vyjměte vepřové maso z trouby a nechte ho chvíli odpočinout pod krytem. Poté ho nakrájejte na plátky a podávejte s přílohou dle vašeho výběru, například s bramborovou kaší, rýží nebo pečenými brambory. Doporučujeme také přidat k masu čerstvou zeleninovou přílohu jako je zelený salát nebo vařená zelenina.

Závěr:

Tímto jednoduchým receptem na vepřové maso v troubě si jistě získáte srdce svých blízkých. Lahodná vůně a dokonalá chuť tohoto jídla udělají z každého oběda nebo večeře zvláštní událost. Nebojte se experimentovat s různými kořenícími bylinkami a přizpůsobit recept svým chuťovým preferencím. Ať vám chutná!

Alternativní přílohy k vepřovému masu:

Kromě tradičních příloh jako jsou brambory či rýže existuje mnoho dalších zajímavých možností, které můžete podávat k vepřovému masu v troubě. Zde jsou některé alternativní nápady:

Příloha Popis
Květákový pireé Lehká a lahodná příloha vyrobená z květáku, která skvěle doplňuje chuť vepřového masa.
Pečená dýně Dýně pečená v troubě se skořicí a medem přidá sladkou a aromatičtější nótu k masu.
Couscous s čerstvou petrželkou Lehká a rychle připravená příloha, která se skvěle hodí k vepřovému masu.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho bych měl/la pečené maso nechat odpočívat před krájením?
  • Je možné použít jiný typ masa než krkovičku nebo plec?
  • Jak dlouho by mělo maso péct v troubě?

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář