Vepřová plec bez kosti recept

Vepřová plec bez kosti je skvělým kouskem masa, který lze připravit různými způsoby. S nízkým obsahem tuku a bohatou chutí je ideální pro přípravu mnoha lahodných pokrmů. Zde je recept na jedno z mnoha možných jídel s vepřovou plecí bez kosti.

Ingredience:

  • Vepřová plec bez kosti (cca 1,5 kg)
  • Olivový olej (2 lžíce)
  • Cibule (2 kusy, nakrájené na plátky)
  • Česnek (4 stroužky, nasekané)
  • Koření podle chuti (sůl, pepř, tymián, rozmarýn)
  • Vývar (1 šálek)
  • Víno (1 šálek)
  • Citronová šťáva (ze 2 citronů)
  • Med (2 lžíce)
  • Houstič (2 lžíce)

Postup:

1. Nejprve předehřejeme troubu na 180°C.

2. Vepřovou plec osušíme papírovým ubrouskem a očistíme ji od přebytečného tuku.

3. Na rozpálené pánvi si rozpustíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne.

4. Vepřovou plec osolíme, opepříme a osypeme tymiánem a rozmarýnem.

5. Do pekáče vložíme osmaženou cibuli a česnek a na ni položíme vepřovou plec.

6. Smícháme vývar, víno, citronovou šťávu, med a houstič a zalijeme touto směsí vepřovou plec.

7. Přikryjeme pekáč a dáme péct do trouby na 1,5 – 2 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté.

8. Poté odstraníme pokličku a necháme ještě chvilku péct, aby se povrch masu zhnědl.

9. Hotové maso podáváme s přílohou dle vlastního výběru.

Tipy:

– Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat do omáčky více koření.

– Pokud chcete omáčku zahuštět, můžete přidat více houstiče nebo přidat trochu mouky smíchané s vodou.

S touto jednoduchou recepturou na vepřovou plec bez kosti si určitě pochutnáte!

Možnosti příloh k vepřové pleti

K vepřové pleti bez kosti existuje mnoho skvělých příloh, které doplní a zvýrazní chuť tohoto lahodného pokrmu. Zde je několik nápadů:

  • Bramborová kaše s petrželí a máslem
  • Restovaná zelenina (například mrkev, brokolice, cuketa)
  • Domácí hranolky z batátu
  • Kuskus s olivami a sušenými rajčaty
  • Květák na česneku a másle

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Mohu použít jiný typ masa než vepřovou plec? Ano, recept je možné přizpůsobit i jiným typům masa, jako je kuřecí nebo krůtí.
Jak dlouho bych měl(a) nechat plec péct v troubě? Obvykle se doporučuje péct plec asi 1,5 až 2 hodiny, ale čas pečení se může lišit v závislosti na velikosti kusu masa a teplotě trouby.
Je možné přidat do omáčky další ingredience? Ano, recept lze upravit podle vašich preferencí a přidat další koření nebo bylinky podle chuti.

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář