Recept na domácí chleba z droždí


Domační chléb z droždí je nejen lahodným pokrmem, ale také vytváří úžasnou atmosféru v domě. Váš dům bude provoněný čerstvě upečeným chlebem, který je navíc zdravější než mnoho obchodních variant. Pokud se chcete ponořit do světa pečení chleba, následující recept vám poskytne kroky k úspěchu.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu domácího chleba z droždí budete potřebovat následující ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 10g soli
  • 7g suchého droždí
  • 300ml vlažné vody
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Nejprve si připravte všechny ingredience.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl a suché droždí.
  3. V jiné misce smíchejte vodu, med a olivový olej.
  4. Postupně přilijte tekuté ingredience do suchých a začněte hníst těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš mokré, přidejte trochu mouky.
  5. Hněte těsto asi 10-15 minut, dokud není hladké a elastické.
  6. Poté dejte těsto do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Předehřejte troubu na 220°C.
  8. Přeneste kynuté těsto na válec, přidejte mu na povrch trochu mouky a vytvarujte chléb podle svého gusta.
  9. Položte chléb na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě asi 30 minut kynout.
  10. Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte asi 25-30 minut, dokud není zlatavě hnědý a zvukem dutý, když na něj poklepete.
  11. Vyndejte chléb z trouby a nechte ho chladnout na mřížce.

Tipy a triky:

Pokud chcete chléb udělat ještě chutnějším a zajímavějším, můžete do těsta přidat rozinky, semínka nebo bylinky podle svého výběru. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte ten pravý recept pro vás.

Závěr:

S tímto jednoduchým receptem na domácí chléb z droždí si můžete vychutnat čerstvě upečený chléb kdykoliv chcete. Nejen že vám to přinese radost z pečení, ale také vám umožní vytvořit si zdravý a chutný pokrm pro sebe a svou rodinu.

Možnosti variantních ingrediencí:

Existuje mnoho možností, jak přizpůsobit recept na domácí chléb z droždí podle vašich preferencí. Můžete například nahradit část hladké mouky celozrnnou moukou pro větší nutriční hodnoty a bohatší chuť chleba. Také můžete vyzkoušet přidat do těsta semínka jako lněné, slunečnicová nebo dýňová semínka pro extra texturu a výživu.

Tabulka alternativních ingrediencí:

Ingredience Alternativa
500g hladké mouky 400g hladké mouky + 100g celozrnné mouky
7g suchého droždí 10g čerstvého droždí
1 lžíce medu 1 lžíce javorového sirupu

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho trvá kynutí těsta?
  • Můžu použít jiný typ oleje než olivový?
  • Je nutné použít med, nebo lze použít jiný sladidlo?
  • Je možné chléb upéct bez použití pečicího papíru?

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář