Domácí šťáva z černého rybízu recept

Vítejte v našem novém článku, kde se zaměříme na přípravu domácí šťávy z černého rybízu. Tato osvěžující nápoj je oblíbeným letním lahůdkou a zároveň skvělým způsobem, jak využít úrodu černého rybízu. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, kterým si můžete sami připravit lahodnou šťávu plnou vitamínů.

Ingredience

Pro přípravu domácí šťávy z černého rybízu budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g černého rybízu
  • 200 g cukru
  • 1 l vody

Postup

Začněte tím, že omyjete černý rybíz a zbavíte ho stopek. Poté ho dejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 15 minut, dokud se ovoce nerozvaří.

Poté odstraňte hrnec z ohně a nechte obsah vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile je směs dostatečně vychladlá, přesuňte ji do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence.

Nyní přidejte cukr do mixu a znovu promixujte, aby se cukr úplně rozpustil.

Nakonec přeceďte směs přes jemné síto, abyste odstranili všechny pecky a zbytky ovoce. Výslednou šťávu nalejte do lahve nebo sklenic a uložte do chladničky.

Servírování

Domácí šťáva z černého rybízu chutná nejlépe ledově vychlazená. Podávejte ji s několika kostkami ledu a mátovým lístkem pro dokonalou osvěžující chuť.

Tato šťáva je skvělá jako samostatný nápoj nebo může být vynikajícím základem pro různé koktejly či míchané nápoje.

Závěr

Příprava domácí šťávy z černého rybízu je snadná a zaručuje vám lahodný nápoj plný vitamínů. Sledujte náš recept a vychutnejte si čerstvou, domácí šťávu přímo z vaší kuchyně.

Varianty receptu

Pokud chcete přidat do své domácí šťávy z černého rybízu nějakou novou chuťovou dimenzi, zkuste následující varianty:

Variant Přidat
Šťáva s citronem Přidejte do šťávy trochu čerstvého citronového šťávy pro osvěžující kyselost.
Medová šťáva Zaměňte část cukru za med pro jemnější sladkost a bohatší chuť.
Bylinková šťáva Přidejte do směsi černého rybízu a vody několik lístků máty nebo rozmarýnu pro aromatický zážitek.

Nejčastěji kladené otázky

Zde jsou odpovědi na některé časté otázky ohledně přípravy domácí šťávy z černého rybízu:

  • Je možné použít jiný druh ovoce? Ano, recept lze upravit pro jiné druhy bobulovitého ovoce, jako jsou ostružiny nebo maliny.
  • Jak dlouho vydrží šťáva v chladničce? Šťáva by měla být skladována v chladničce a spotřebována do týdne.
  • Můžu použít umělý sladidlo místo cukru? Ano, můžete použít alternativní sladidla, pokud preferujete nižší obsah cukru.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář