Co uvařit z krůtího stehna

Krůtí stehno je lahodné a zdravé maso, které nabízí mnoho možností, jak ho připravit. Pokud máte krůtí stehno doma a nevíte, co s ním, máme pro vás několik skvělých receptů a nápadů. Zkuste následující pokrmy a překvapte své chuťové buňky!

Pečené krůtí stehno s bylinkovou korou

Tento recept je jednoduchý a přitom velmi chutný. Stačí krůtí stehno osolit, opepřit a potřít ho směsí bylinek jako tymián, rozmarýn a petrželka. Pečte v troubě a během pečení občas podlévejte vlastní šťávou. Výsledkem bude lahodné a šťavnaté maso s křupavou kůrou.

Krůtí stehno na grilu s medovo-sojovou marinádou

Marináda z medu, sójové omáčky, česneku a citronové šťávy dodá krůtímu stehnu neodolatelnou sladko-slanou chuť. Nechte maso marinovat a poté ho grilujte dozlatova. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a bramborovým salátem.

Krůtí stehno se sušenými švestkami a brusinkami

Tento recept spojuje sladkost sušených švestek a kyselost brusinek s chutí krůtího masa. Stačí stehno osolit, opepřit a naplnit směsí švestek a brusinek. Pečte v troubě a během pečení podlévejte vínem či vývarem. Výsledkem bude bohatě chutnající pokrm s překvapivými kombinacemi chutí.

Krůtí stehno s broskvemi a javorovým sirupem

Tato kombinace krůtího masa s broskvemi a javorovým sirupem je osvěžující a lahodná. Maso potřete javorovým sirupem, přidejte na plátky nakrájené broskve a pečte v troubě. Výsledkem bude sladkokyselá chuť masu, která se skvěle hodí k lehkým salátům nebo bramborovému pyré.

Krůtí stehno na exotický způsob s kokosovým mlékem a kari

Pokud máte rádi exotické chutě, vyzkoušejte tento recept. Krůtí stehno uvařte v kokosovém mléce s kari kořením a zeleninou jako jsou cuketa, paprika a mrkev. Podávejte s jasmínovou rýží a čerstvou koriandrovou nátěrkou.

Krůtí stehno s houbami a smetanovou omáčkou

Tento recept je pro milovníky smetanových omáček. Krůtí stehno osmahněte na pánvi, přidejte houby (např. žampiony nebo lesní houby) a zalijte smetanou. Nechte provařit a dochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Podávejte s bramborovým pyré a listovým salátem.

Krůtí stehno se špenátem a feta sýrem

Tento recept je pro ty, kteří chtějí spojit krůtí maso s zeleninou a sýrem. Krůtí stehno osolte, opepřete a naplňte směsí špenátu a rozdrobeného feta sýra. Pečte v troubě a podávejte s čerstvým cherry rajčátkem a olivovým olejem.

S těmito recepty na krůtí stehno se vám jistě podaří připravit skvělé a chutné pokrmy pro celou rodinu nebo přátele. Nebojte se experimentovat s různými přísadami a dochucovadly, ať vaše krůtí stehno bude vždycky jedinečné a lahodné!

Nejčastěji kladené otázky o krůtím stehnu

Zde najdete odpovědi na některé časté dotazy ohledně přípravy krůtího stehna:

Otázka Odpověď
Jak dlouho bych měl(a) péct krůtí stehno? Čas pečení krůtího stehna se může lišit v závislosti na jeho velikosti a vaší trouby. Obecně platí, že pro každý kilogram stehna počítejte s pečením přibližně 20-30 minut při teplotě kolem 180 stupňů Celsia. Doporučujeme vždy používat teploměr na maso a pečení ukončit, když dosáhne vnitřní teploty 75-80 stupňů Celsia.
Mohu krůtí stehno marinovat před pečením? Ano, marinování krůtího stehna před pečením může zvýšit jeho chuťovou hodnotu. Doporučuje se nechat stehno marinovat minimálně 2-4 hodiny, ideálně však přes noc, aby se chuťové složky dobře vsákly do masa.
Jak poznám, že je krůtí stehno hotové? Nejspolehlivějším způsobem, jak zjistit, zda je krůtí stehno upečené, je použití teploměru na maso. Vnitřní teplota stehna by měla dosáhnout 75-80 stupňů Celsia. Také si můžete zkusit říznout stehno nožem – pokud vyteče čirá šťáva a maso je měkké, je hotové.

Jaké je doporučení ohledně uchovávání krůtího stehna?

Po upečení krůtího stehna je důležité ho správně uložit, aby zůstalo čerstvé a chutné. Zabalte ho do potravinářské folie nebo vložte do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice. Takto uložené může vydržet v lednici až 3-4 dny. Pokud chcete stehno skladovat déle, můžete ho zamrazit. Nejlepší je ho rozdělit na menší části, zabalit do sáčků na mrazení a označit datum. Zamražené krůtí stehno by mělo vydržet až 4-6 měsíců.

Jaké je vhodné doprovodné přílohy k krůtímu stehnu?

Krůtí stehno se skvěle hodí k různým přílohám, které doplňují jeho chuť a vytvářejí vyvážené jídlo. Mezi oblíbené přílohy patří bramborové pyré, dušená zelenina, čerstvý salát, rýže nebo pečené brambory. Výběr přílohy záleží na vašem vkusu a preferencích, ale kombinace chutí a textur může být skvělým doplňkem k krůtímu stehnu.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář