Co uvařit z hovězích plátků


Hovězí plátky patří mezi oblíbené masité suroviny, které nabízejí široké možnosti při přípravě chutných pokrmů. Ať už máte rádi rychlou smaženici, aromatické guláše nebo jemné rolády, s hovězím masem můžete skvěle experimentovat. Podívejme se společně na několik inspirací, co všechno lze z hovězích plátků uvařit.

Smažené hovězí plátky

Jedním z nejrychlejších a nejoblíbenějších způsobů přípravy hovězích plátků je jejich smažení. Stačí maso osolit, opepřit a obalit ve strouhankách nebo mouce. Poté plátky krátce osmažíme na rozpálené pánvi s olejem nebo máslem dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší či salátem.

Hovězí guláš

Pro milovníky hřejivých pokrmů je ideální volbou hovězí guláš. Plátky masa nakrájíme na menší kousky, osmahneme na pánvi a poté dusíme ve vývaru s cibulí, paprikou a kořením. Výsledkem je lahodná a aromatická chuť, která se skvěle hodí k domácímu knedlíku.

Hovězí rolády

Rolády z hovězích plátků jsou elegantním a chutným pokrmem pro speciální příležitosti. Plátky masa lehce naklepeme, náplňíme například šunkou, sýrem a zeleninou, a pečeme v troubě se zeleninovým vývarem. Výsledkem jsou nádherně šťavnaté a lahodné rolády, které potěší každého gurmána.

Hovězí špagety bolognese

Pro milovníky italské kuchyně je skvělou volbou hovězí ragú, které můžeme podávat s čerstvými špagetami. Hovězí plátky nakrájíme na drobné kousky a dusíme s rajčaty, cibulí, mrkví a bylinkami. Tento bohatý a chutný ragú je skvělým způsobem, jak využít hovězí plátky.

Hovězí sendviče s cibulí

Pro rychlý a sytý oběd nebo večeři můžeme připravit hovězí sendviče s karamelizovanou cibulí. Plátky masa osmahneme na pánvi, přidáme cibuli, kterou lehce osmažíme s medem a octem. Poté sendviče naplníme tímto směsem a podáváme s křupavým pečivem.

Tabulka s různými recepty

Recept Ingredience Postup
Smažené hovězí plátky Hovězí plátky, sůl, pepř, strouhanka, olej/máslo Osolíme, opepříme, obalíme ve strouhance a osmažíme.
Hovězí guláš Hovězí plátky, cibule, paprika, vývar, koření Plátky osmahneme, dusíme ve vývaru s cibulí a paprikou.
Hovězí rolády Hovězí plátky, šunka, sýr, zelenina, vývar Plátky naplníme, zabalíme a pečeme s vývarem.
Hovězí špagety bolognese Hovězí plátky, rajčata, cibule, mrkev, bylinky, těstoviny Plátky dusíme s rajčaty a zeleninou, podáváme s těstovinami.
Hovězí sendviče s cibulí Hovězí plátky, cibule, med, ocet, pečivo Osmahneme plátky s cibulí, naplníme do pečiva.

Takto se nám nabízí široká škála možností, jak můžeme využít hovězí plátky při přípravě různorodých a chutných pokrmů. Nechte se inspirovat a zkuste některý z těchto receptů doma!

Nejčastěji kladené otázky o přípravě hovězích plátků

Pokud se chystáte vařit s hovězími plátky, můžete mít několik otázek ohledně správné přípravy a použití této suroviny. Zde jsou odpovědi na některé z nejčastějších dotazů:

1. Jaké je nejlepší maso pro smažené hovězí plátky?

Pro smažené hovězí plátky se obvykle doporučuje vybrat měkké a tenké plátky masa, jako například hovězí roštěnky. Tyto plátky jsou rychleji hotové a mají příjemnou strukturu po smažení.

2. Jak dlouho by měly hovězí plátky odpočívat před smažením?

Ideálně by měly být hovězí plátky vyndány z lednice alespoň 15-20 minut před smažením. Tímto způsobem se masa zahřejí na pokojovou teplotu, což pomůže zajistit rovnoměrné smažení a lepší chuť.

3. Jak dlouho se obvykle dusí hovězí plátky na guláš?

Doba dusení hovězích plátků na guláš se může lišit v závislosti na velikosti kousků masa a použitém hrnci. Obecně platí, že hovězí plátky by měly být duseny přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud nejsou měkké a šťavnaté.

4. Mohu použít jiné koření než pepř a sůl pro přípravu hovězích plátků?

Ano, samozřejmě! Při přípravě hovězích plátků můžete použít různé druhy koření podle své chuti. Například můžete přidat do směsi pro smažení koření jako je paprika, česnekový prášek, či koriandr pro zajímavější chuť.

5. Jaký je nejlepší způsob, jak naklepat hovězí plátky pro rolády?

Pro přípravu rolád z hovězích plátků je dobré použít speciální kuchyňský náčiní nazývaný „flekačka“. Tímto náčiním jemně naklepeme plátky masa, aby se zploštily a zjemnily, což usnadní následné zavinutí náplně do rolády.

6. Mohu použít hovězí plátky i do salátů?

Ano, hovězí plátky jsou skvělým přídavkem do různých druhů salátů. Můžete je připravit na pánvi a nakrájet na tenké proužky, které poté přidáte do svého oblíbeného salátu pro přidanou chuť a bílkoviny.

Nová témata:

Rychlé hovězí pokrmy

Máte málo času, ale chcete si pochutnat na hovězím? Vyzkoušejte rychlé recepty jako například „Hovězí wok s čerstvou zeleninou“. Stačí nakrájet hovězí plátky na tenké proužky, osmahnout na vysoké teplotě společně se zeleninou a omáčkou, a během chvilky máte hotové chutné jídlo.

Hovězí plátky na grilu

Letní období a grilování jdou ruku v ruce. Pro změnu zkusíme hovězí plátky na grilu. Stačí je marinovat v bylinkové směsi, a poté krátce grilovat na otevřeném ohni. Podávejte s čerstvým salátem a chlebem.

Hovězí plátky v exotických omáčkách

Chcete vyzkoušet něco nového? Připravte si hovězí plátky s exotickými omáčkami jako například „Hovězí plátky v teriyaki omáčce“. Stačí smíchat teriyaki omáčku s medem a česnekem, namočit do ní plátky masa a nechat marinovat. Poté krátce osmažit a podávat s rýží.

Viz také:

Photo of author

Eddy

Napsat komentář