Recept na chleba ze sušeného kvásku


Vítejte v našem receptu na chleba ze sušeného kvásku! Pokud jste fanoušci domácí pečení a hledáte nový způsob, jak připravit chléb plný chutí a vůně, pak jste na správném místě. Sušený kvásek je skvělou alternativou k tradičnímu čerstvému kvásku a umožňuje vám připravit lahodný chléb s minimálním úsilím a časem. Zde vám ukážeme, jak připravit skvělý chléb ze sušeného kvásku, který zaručeně oslní vaše chuťové buňky.

Příprava sušeného kvásku

Než se pustíme do samotného pečení chleba, musíme nejprve připravit sušený kvásek. Pro tento recept budete potřebovat:

  • Sušený kvásek
  • Voda
  • Mouka

V misce smíchejte sušený kvásek s vodou a nechte stát asi 5 minut, dokud se kvásek nerozpustí. Poté postupně přidávejte mouku, až získáte hladkou a pružnou těsto. Těsto nechte odpočívat přikryté utěrkou na teplém místě po dobu minimálně jedné hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

Příprava chleba

Jakmile máte připravený sušený kvásek, můžeme se pustit do přípravy chleba. Zde je to, co budete potřebovat:

  • Připravený sušený kvásek
  • Mouka
  • Voda
  • Sůl

Do mísy si dejte připravený sušený kvásek a postupně přidávejte mouku a vodu. Po přidání soli míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Těsto nechte odpočívat přikryté utěrkou na teplém místě asi 30 minut.

Po této doby přenesete těsto na pomoučený povrch a zformujete ho do tvaru chleba. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte zdvojnásobit svůj objem asi 1-2 hodiny. Mezitím předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.

Chléb před pečením můžete posypat semínky nebo oříšky podle vaší chuti. Poté vložte chléb do předehřáté trouby a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud není chléb zlatě hnědý a hmatatelně dutý.

Hotovo k podávání

Jakmile je váš chléb pečený a chutný, vyjměte ho z trouby a nechte ho trochu vychladnout, než ho podáte. Pak si můžete užít kousek tohoto lahodného chleba s máslem, džemem nebo jen tak samotného. Bon appétit!

Varianty chleba ze sušeného kvásku

Kromě základního receptu na chléb ze sušeného kvásku existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí. Zde jsou některé nápady na zajímavé varianty:

Variant Popis
Chléb s ořechy a medem Tato varianta přidává do těsta hrubě nasekané ořechy a med, což dodá chlebu pikantní a sladkou chuť.
Rustikální chléb s bylinkami Přidejte do těsta směs sušených bylinek jako tymián, rozmarýn nebo oregano pro rustikální chuť a vůni.
Chléb se semínky Posypejte vrchní část těsta směsí semínek jako slunečnicová, sezamová nebo lněná semínka pro křupavou texturu.

Nejčastěji kladené otázky o chlebu ze sušeného kvásku

  • Jak dlouho trvá příprava sušeného kvásku?
  • Je možné použít sušený kvásek i na jiné druhy pečiva?
  • Jak dlouho vydrží chléb ze sušeného kvásku čerstvý?
  • Lze sušený kvásek nahradit čerstvým kváskem v receptu?

Viz také:

Photo of author

Tereza

Napsat komentář