moravská domácí játrová paštika recept

Moravská domácí játrová paštika je lahodný pokrm, který můžete připravit sami doma a potěšit tím své chuťové buňky i chuťové pohárky svých blízkých. Tento recept vychází z tradičních moravských kuchařských zvyklostí a poskytne vám autentickou chuťovou zkušenost.

Potřebné ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1. Játra očistěte a zbavte se případných žlábů.

2. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.

3. Rozpálte pánvičku na středním plameni a na rozpálený olej dejte cibuli a česnek. Osmažte dozlatova.

4. Přidejte játra a osmažte je dozlatova z každé strany.

5. Přidejte máslo a nechte ho zcela rozpustit.

6. Přidejte smetanu, majoránku, kmín, sůl a pepř.

7. Vařte ještě 5 minut.

8. Poté vše vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu.

9. Hotovou paštiku dejte do vhodné nádoby a nechte vychladnout.

Podávání:

Tuto lahodnou moravskou domácí játrovou paštiku podávejte se svěžími rohlíčky, čerstvým chlebem nebo jako pomazánku na krekry. Můžete ji také ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo koriandr, pro extra lahodnou prezentaci.

Tipy:

Pokud máte rádi silnější chuť, můžete do paštiky přidat trochu rumu nebo brandy. Také můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu pro ještě bohatší chuť.

Uchovávání:

Paštiku uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě. Vydrží až tři dny, ale věřte nám, že bude pryč dříve, protože je tak chutná!

Alternativní ingredience:

Pokud máte nějaké alergie nebo nechcete používat některé z ingrediencí, můžete je snadno nahradit jinými. Namísto kuřecích jater můžete použít telecí nebo vepřová játra. Místo másla můžete experimentovat s olivovým olejem nebo kokosovým olejem pro zajímavější chuťový profil.

Varianty chutí:

Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete do paštiky přidat trochu nastrouhaného červeného pepře nebo chilli papričky. Pro milovníky exotických chutí můžete přidat špetku kurkumy nebo kari koření pro zajímavou změnu.

Nejčastěji kladené otázky:

Otázka Odpověď
Jak dlouho trvá příprava paštiky? Příprava paštiky trvá přibližně 30-40 minut.
Je možné paštiku zamrazit? Ano, paštiku lze zamrazit až na 3 měsíce.
Lze paštiku použít i jako pomazánku na sendvič? Ano, paštika je skvělá i jako pomazánka na sendvič.

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář