Krémeš recept z listového těsta


Krémový závin, známý také jako „krémeš“, je lahodný dezert, který se skládá z krémové náplně zabalené v křehkém listovém těstě. Tato chuťová exploze je oblíbená po celém světě a připravit ji doma není vůbec složité. Pokud toužíte po dokonalém domácím krémeši, připravte se na to, že se brzy budete lízat po prstech!

Potřebné ingredience:

Pro přípravu krémeše budete potřebovat následující ingredience:

  • Listové těsto – 1 balení (cca 250 g)
  • Máslo – 100 g
  • Cukr – 100 g
  • Vanilkový pudinkový prášek – 2 lžíce
  • Mléko – 500 ml
  • Kaštanová nebo vanilková esence – 1 lžička
  • Vegetariánská želatina – 1 lžíce (opcionálně)
  • Pudinkový cukr na posypání

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte krém. Ve hrnci smíchejte mléko, vanilkový pudinkový prášek a cukr. Přiveďte k varu za stálého míchání a vařte, dokud se směs nezhoustne. Poté přidejte máslo a vanilkovou esenci a důkladně promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat i vegetariánskou želatinu pro lepší konzistenci krému.

2. Listové těsto rozválejte na pečicí papír a rozřízněte na dva stejně velké obdélníky.

3. Na jednu polovinu těsta nanesete připravený krém, ponechte okraje volné. Druhou polovinu těsta překlopte přes krém a okraje spojte prsty nebo pomocí vidličky.

4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 20-25 minut, nebo dokud těsto nezhnědne a nezpevní.

5. Hotový krémeš nechte vychladnout a posypte ho pudinkovým cukrem.

Tipy pro dokonalý krémeš:

– Při přípravě krému dávejte pozor, aby se vám neudělaly hrudky. Míchejte neustále a pečlivě.

– Listové těsto by mělo být ideálně střední tloušťky, aby se neztratila rovnováha mezi těstem a náplní.

– Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do krému přidat trochu rumu nebo rumové esence.

S touto recepturou na krémeš z listového těsta budete rozhodně trefou do černého. Nechte se unést vůní a chutí tohoto lahodného dezertu a připravte si ho doma kdykoliv budete chtít!

Varianty krémeše:

Existuje mnoho různých variant krémeše, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí. Některé z populárních variant zahrnují:

  • Křupavý krémeš s ořechy: Přidejte do krému nasekané ořechy jako například lískové, mandle nebo vlašské ořechy pro další texturu a bohatší chuť.
  • Ovoce a krémeš: Pokud máte rádi svěží a ovocné dezerty, můžete do krému přidat čerstvé ovoce jako jahody, maliny nebo borůvky. Tato kombinace dodá krémeši osvěžující nádech.
  • Karamelový krémeš: Přidejte do krému karamelový sirup nebo karamelizovaný cukr pro intenzivní karamelovou chuť.
Ingredience Množství
Listové těsto 1 balení (cca 250 g)
Máslo 100 g
Cukr 100 g
Vanilkový pudinkový prášek 2 lžíce
Mléko 500 ml
Kaštanová nebo vanilková esence 1 lžička
Vegetariánská želatina 1 lžíce (opcionálně)
Pudinkový cukr na posypání Dle potřeby

Viz také:

Photo of author

Sylva

Napsat komentář